Громадяни України проти другої державної мови!

Надання російській мові статусу державної підтримує 41 опитаних українців. Водночас понад половина (51%) виступають проти цього. Ще 8% – не визначились.
Про це йдеться у дослідженні, проведеному Соціологічною групою “Рейтинг”. 
Як зазначають дослідники, впродовж останніх двох років кількість противників та прихильників двомовності майже рівні. Проте, у 2012 році рівень підтримки надання російській мові статусу державної різко зменшився, особливо у другій половини 2012 року. 
Якщо говорити про більш довгу динаміку, то з 2009-2010 років рівень підтримки ініціативи зменшився з 52-54% до 41%, натомість кількість противників зросла з 40-41% до 51%. Серед найбільших прихильників двомовності мешканці Донбасу (75%), Півдня (72%) та Сходу (53%). Водночас майже 70% мешканців Центральної та Північної України та майже 90% Західної – не підтримують ініціативу. 
Надання російській мові статусу державної більше підтримують старші люди, найменше – молодь, більше у містах, ніж в селах. 
Як зазначають автори дослідження, можна припустити, що нещодавнє підсилення на законодавчому рівні статусу російської мови на окремих територіях, в цілому сприяло погіршенню ставлення до ідеї надання російській мові статусу державної загалом в країні. 
Адже, згідно з результатами аналогічного дослідження, проведеного “Рейтингом” у липні 2012 року, майже 80% опитаних не мали протягом останнього року жодних проблем з використанням рідної мови. На думку 37% опитаних більшого захисту на законодавчому рівні в Україні потребує українська мова, вдвічі менше (18%) – вважають, що більшого захисту потребує російська. Водночас 34% вважають, що обидві мови достатньо захищені на законодавчому рівні.