В Україні голод змушує неповнолітніх красти продукти.

Сотні дітей в Україні щороку йдуть на крадіжки продуктів через голод. Діти відбувають покарання по 3-5 років за поцуплені ковбаси, мішки зерна чи цукерки. Про це йшлося у спецпроекті ТСН “Обережно: діти” на каналі 1+1.

Здебільшого таких дітей заарештовують уже за другий чи третій продуктовий злочин. Голодувати вони припиняють лише за колючим дротом, де мають регулярне харчування, чистий одяг і ліжко – розкіш, якої на волі діти були позбавлені.

До того, як не потрібна ні батькам, ні вчителям дитина вчинила злочин, їй вибиратись із злиднів та проблем ніхто не допомагає. Долею маленького негідника в Україні можуть зацікавитись уже коли він за ґратами.

“Мені тут подобається. Борщ тут дуже смачний”, – зізнається засуджена дівчинка з проблемної родини.

Голодні и недоглянуті діти – це потенційні рецидивісти, наголошують психологи. Ризик того, що така дитина знову захоче в тюрму, а отже і далі буде красти – надзвичайно високий.

“Деякі діти в тюрмі говорять: нарешті я вперше в житті ситий. І це найстрашніше – для того, аби нагодувати дитину, треба посадити її до в’язниці”, – каже керівник Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

У західних країнах за крадіжки продуктів і подібні злочини дитина в тюрму потрапити не може. Таких підлітків направляють у спеціальні центри або ж допомагають їхнім родинам упоратися зі скрутою.

“Звичайно, в Канаді такий підліток взагалі не був би позбавлений волі. Намагаємося утримати від потрапляння до системи кримінального судочинства, навіть до суду”, – розповіла директор українсько-канадського проекту “Реформи юстиції для неповнолітніх” Таня Сенфорд Аммар.

Головна прогалина України, каже канадський фахівець із дитячого правосуддя, полягає в тому, що проблемних дітей соціальні працівники мали би помічати ще до злочину. Проте досі соцінспекторів було так мало, що фізично встигнути це вони не могли. Тепер в Україні розпочато реформу соціальних служб, яка передбачає суттєве збільшення штату і повноважень таких працівників.