Україна – одна з найбідніших європейських держав.

Україна за рівнем купівельної спроможності громадян увійшла в дев’ятку найменш заможних європейських держав.

Про це свідчить дослідження міжнародної компанії GFK, яка проаналізувала можливі витрати в 2013 році в 42 європейських країнах.

Аналітики компанії підрахували, що в середньому кожен громадянин з цих держав витратить в 2013 році на оплату товарів і послуг 12,8 тис євро, в той час, як українці та жителі ще восьми держав, серед яких Білорусь і член Євросоюзу Болгарія, менше 25% цієї суми.

Найбагатшими в Європі залишаються громадяни Норвегії та Швейцарії, які зможуть витратити вдвічі більшу суму, ніж в середньому європейці, а абсолютним лідером стало князівство Ліхтенштейн, з населенням близько 35 тис людей, жителі якого витратять в 4 рази більше.

Більше в середньому зможуть витратити в 2013 році жителі шістнадцяти європейських країн – головним чином так званих “старих членів” Євросоюзу – 12 держав Західної Європи, в той час як інші – менше.

“У цілому в руках 50% жителів аналізованих країн сконцентровано 72% європейської купівельної спроможності”, – відзначає GFK.

Громадяни найбільшого безпосереднього західного сусіда України – Польщі – витратять 45% від середніх європейських витрат на тлі 81% в Словенії, 58% в Чехії й 60% у Словаччині.

GFK відзначило падіння через кризу в національних економіках в рейтингу доходів і витрат громадян Іспанії та Греції, зауваживши, що іспанці зможуть витратити стільки ж, скільки в середньому європейці, а греки – на 10% менше.

За рівнем витрат без урахування чисельності населення в десятку лідерів увійшли Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Іспанія, Туреччина, Голландія, Швейцарія, Польща й Бельгія.

Німці, за оцінками GFK, в цьому році зможуть витратити 1,6 трлн євро в той час як бельгійці – 212 млрд євро, а громадяни Польщі – 220 млрд євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що реальна заробітна плата в Україні у вересні 2012 року скоротилася на 0,4% в порівнянні з серпнем 2012 року й збільшилася на 11,8% у порівнянні з вереснем 2011 року.
Джерело: УНІАН