Великобританія хоче вийти із Євросоюзу.

Великобританія може вийти зі складу Євросоюзу, якщо Брюссель не погодиться на зміну формули участі королівства в співтоваристві. Про це йдеться в опублікованих витягах з промови прем’єра Девіда Кемерона, яку той повинен був виголосити сьогодні в Амстердамі.

Планувалося, що в столиці Нідерландів глава британського уряду дасть чітку відповідь на запитання про стосунки його країни з Євросоюзом у найближчі роки. Сам Кемерон називав цю промову, над якою працював кілька місяців, ключовою для зовнішньої політики Об’єднаного Королівства. Однак через захоплення заручників в Алжирі прем’єрові довелося відкласти візит і залишитися в Лондоні, щоб керувати зусиллями, спрямованими на подолання кризи.

У той же час прем’єр визнав потрібним задовольнити інтерес британської та європейської громадськості, і його прес-служба сьогодні опублікувала ряд програмних заяв нереалізованого виступу. Так, Кемерон в черговий раз підтвердив, що хотів би, щоб в майбутньому Великобританія грала «важливу й активну роль у спільноті». Тим не менш, в разі збереження нинішніх протиріч всередині самого Євросоюзу це видається малоймовірним.

За словами Кемерона, зараз головними проблемами ЄС є економічна криза єврозони, недостатня конкурентоспроможність і значне зниження суспільної підтримки до ідеї федеративної Європи. «Якщо статус-кво збережеться, існує небезпека того, що європейський проект може провалитися, – наголошується в промові прем’єра. – Ігнорування існуючих проблем змусить британців рухатися в бік виходу (зі спільноти) ».

«Я не хочу, щоб це сталося, – визнав Кемерон. – Я бажаю об’єднаній Європі успіху і прагну до такого формату відносин, який би дозволив нам утриматися в ЄС ».

Таким чином, на думку прем’єра, для «збереження Великобританії в Євросоюзі саме спільнота повинна змінитися». «В іншому випадку регіон стане ще менш конкурентоспроможним, а економічне зростання і створення нових робочих місць – сповільняться», – попередив він.

Раніше Кемерон заявив, що в разі перемоги на наступних загальних виборах він має намір протягом п’яти років провести референдум з питання про відносини Сполученого Королівства з Євросоюзом. Одночасно він дав зрозуміти, що зараз урядом готується спеціальний план щодо зміни структури відносин з Брюсселем, з допомогою якого Лондон спробує повернути національному парламенту частину суверенних повноважень, раніше переданих під юрисдикцію єдиних органів ЄС.

Намагаючись подолати нинішню важку фінансову кризу, Євросоюз готується почати новий етап інтеграції, який має на меті розробку єдиної економічної політики і створення федерального економічного уряду країн єврозони. Лондон проте не збирається брати участь у передачі відповідних повноважень центральним структурам співтовариства. Більш того, Великобританія має намір вийти з ряду загальних сфер діяльності Євросоюзу з тим, щоб посилити позиції національного парламенту. В ідеалі королівство хоче входити в єдину економічну зону ЄС, проте всі інші сфери залишити в компетенції британського парламенту.

Згідно з недавніми соціологічними опитуваннями, якщо б референдум з питання про подальше перебування Сполученого Королівства у складі ЄС проходив завтра, «проти» висловилися б 51 % британців. При цьому ще 11 років тому за членство в співтоваристві виступало переважна більшість жителів країни – 68 %.
Джерело: Фраза