Законопроект опозиції “Про вищу освіту” передбачає звільнення вишів від втручання влади у зміст освіти.

Альтернативний законопроект опозиції “Про вищу освіту” передбачає звільнення вищих навчальних закладів від необґрунтованої адміністративної опіки органів державної влади, насамперед – від втручання у зміст освіти та оцінювання результатів навчання. Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, свободівець Олександр Сич, який став одним із ініціаторів альтернативного проекту Закону України “Про вищу освіту”.

На противагу зареєстрованому у грудні 2012 року депутатами від Партії регіонів законопроекту “Про вищу освіту”, який поряд із поверненням вступних іспитів, збільшенням строку навчання магістрантів та аспірантів приховує загрозу тотальної централізації й забюрократизування вищої освіти в Україні, опозиційними політичними силами напрацьовано та подано до розгляду у Верховну Раду України альтернативний законопроект (№1187-1).

Його ініціаторами спільно виступили Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Лілія Гриневич, Леся Оробець, Ростислав Павленко, Павло Розенко, Олександр Сич та Ірина Фаріон.

Олександр Сич відзначив: “Запропонована опозицією редакція проекту Закону України “Про вищу освіту” має важливе значення насамперед для адаптації національної системи вищої освіти до європейських стандартів та враховує ті нові завдання, що постали перед нашою державою в руслі приєднання до Болонського процесу”.

На думку авторів законопроекту, у ньому передбачено максимальне студентське самоврядування, автономію вузів та самоврядування науково-педагогічного складу.

Так, запропоноване запровадження грантового порядку державного фінансування здобуття особами вищої освіти суттєво полегшить громадянам доступ до якісної вищої освіти. Зокрема, визначена законопроектом кількість державних грантів передбачає, що кількість осіб, які зможуть отримати державні гранти на навчання, має становити не менше 30% від кількості осіб, які здобудуть у поточному році повну загальну середню освіту, і не менше від 50% випускників загальноосвітніх середніх шкіл ІІІ ступеня.

“Важливе значення для розвитку вищої освіти матиме й передбачене законопроектом звільнення вищих навчальних закладів від необґрунтованої адміністративної опіки органів державної влади, насамперед – від втручання у зміст освіти та оцінювання результатів навчання. Повноцінна академічна та фінансово-економічна автономія вищих навчальних закладів створить умови для здорової конкуренції на ринку освітніх послуг і дозволить вищим навчальним закладам успішно інтегруватись у європейський та світовий освітній простір”, – зазначив свободівець Олександр Сич.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО “Свобода”

Related Post