Про властивості каш та їх користь для здоров'я

ByLioka

Гру 24, 2009

Геркулесова каша

Повністю перероблена, із неї краще робити кисіль. Продукт доволі калорійний, має легкий «збуджуючий» ефект. Він має «обволікаючі» властивості. Краще вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, передусім при гастриті і виразці шлунку.

Манна каша

Єдина крупа, яка перетравлюється у нижньому відділі кишечнику і лише там всмоктується у його стінки. Вона наповнює організм силою, є гарним засобом для лікування всіх хвороб шлунку.

Вона також має корисні властивості. Містить залізо і калій, що сприяє кровотворенню. У той же час виводить кальцій з організму.

Пшоняна каша

Наповнює організм енергією, а також виводить зайві мінеральні солі з організму. Пшоно найбільш багате вітаміном А, який має здатність утримувати вологу в шкіряних прошарках і регенерувати клітини.

Пшоно – Джерело вітаміну РР, солей магнію та мікроелементів. Пшоняна каша з гарбузом особливо корисна людям з надвагою. Адже пшоно зовсім не перетворюється в жир, а навпаки, “зв’язуючи” жирові відкладення, виводить їх з організму. Ця каша показана гіпертонікам. Але важко перетравлюється шлунком з пониженою та нульовою кислотністю. Викликає печію.

Коли купуєте пшоно, бажано звернути увагу на його колір. Він повинен бути жовтий, а якщо біло-жовтий – це означає, що воно старе. Його рекомендують їсти людям, у яких є схильність до ожиріння, оскільки воно не відкладається в жир, а навпаки бере жир з організму і виводить його. Пшоняна каша допомагає нормалізувати кров’яний тиск. Але важко перетравлюється шлунком у людей з нульовою і пониженою кислотністю.

Гречана каша

Корисна при атеросклерозі, гіпертонії та при хворобах судин, так як має властивість розріджувати кров. Вона багата залізом і кальцієм. Але часто вживати її не рекомендується, оскільки вона збільшує кількість чорної жовчі, слизу і газів в організмі.

Недарма кажуть, що гречана каша сама себе хвалить. Вона поліпшує кровотворення. Містить багато пектину, що сприяє травленню, й лецитину, необхідного печінці та підшлунковій залозі. Хороший засіб для втамування нічного голоду – легко засвоюється, мінімум калорій.

Кукурудзяна каша

Відома у Молдавії і Румунії як мамалига. У кукурудзяній каші дуже багато мікроелементів, кремнію, який позитивно впливає на стан зубів. Кукурудза – малокалорійна каша, яка здатна виводити жир з організму. Лікарі радять її вживати при серцево-судинних захворюваннях.

Кукурудзяна каша також виводить жирові відкладення з організму. Крім того, постачає йому різні мікроелементи, зокрема кремній, що позитивно впливає на зуби. Ця каша має протиалергічну дію – показана при всіх алергічних захворюваннях.

Рисова каша

Особливий сорт злакових культур, багатий на мікроелементи, протеїни. Дуже легко засвоюється організмом і вважається найбільш низькокалорійним продуктом.

Найкраще вживати дикий, коричневий, нешліфований. Серед інших – вибирайте довгий, середньоазіатський. Промивайте його під струменем води доти, поки вода не буде зовсім чистою.

Соєва каша

Найбільше багата протеїнами. У ній є природні гормони, які цінні для жіночого організму, особливо при клімаксі. Перед приготуванням її бажано замочити на 2-3 години.

Пшенична каша

До її складу входять срібло, цинк, стронцій і цирконій, а також віта- мін В. Вона наповнює організм енергією. Дуже корисні зерна пророслої пшениці, які відтворюють верхній шар шкіри.

Пшениця добре очищає кишківник, допомагає при закрепах. Постачає організм енергією. Тарілка цієї каші на сніданок додасть вам сили на весь день. До складу пшениці входять такі важливі мікроелементи, як срібло, цинк, залізо тощо. Найкорисніші, звичайно, паростки пророслої пшениці.

Перлова каша

Допомагає нормалізувати обмін речовин, багата мікроелементами, вітаміном В. Чудово допомагає при алергічній реакції організму.

Вівсянка

Містить багато цінного рослинного білка та жиру, фосфору, заліза та магнію. Завдяки останньому мікроелементу її можна назвати засобом для підтримання душевної рівноваги, нормалізації тиску крові та зміцнення кісток. Та найголовніше, вівсяна каша “вимітає” з організму токсини і домішки важких металів. Причому незалежно від того, як була зварена – з маслом, цукром чи без цих додатків. Разом з тим треба знати, що постійне вживання вівсянки знижує гемоглобін крові.

Цікаво

Корисні каші, зварені з трьох-чотирьох видів круп з додаванням зелені. Такі каші містять багато незамінних амінокислот, вітаміни груп В, F і D, мікроелементи: калій, магній, фтор, марганець тощо.

Дієтолог радить їсти каші вранці, щоб отримати заряд бадьорості на весь день.

Кажуть, кашу маслом не зіпсуєш. Разом з тим будь-яка каша чудово поєднується з молоком, вершками, нежирним домашнім сиром, бринзою, олією, грибами, квашеною капустою, зеленню, прянощами й горіхами, крім арахісу.

Додатком до каші може бути курага, родзинки, інжир, топінамбур, сухофрукти, яблука, мед, помідори, баклажани, оливки. При цьому вона не втрачає своїх абсорбційних властивостей.