Секрети чайного гриба.

Ще відносно недавно, приходячи в гості до знайомих, можна було частенько побачити на підвіконні велику банку, накриту марлею з плаваючим в ній чайним грибом.
Жив такий гриб в підсолодженому чаї і брав з нього потрібні живильні елементи. Рідина, отримана в результаті життєдіяльності гриба, виявлялася не тільки корисною, але і смачною.
«Грибний» напій може значно допомогти перенести спеку, оскільки чудово втамовує спрагу. Батьківщиною чайного гриба вчені називають Шрі-Ланку, вважається, що звідти він потрапив в наслідок до Індії, Китай, далі в Східну Сибір, а потім продовжив своє поширення по Росії та країнах Європи.
Схожий цей організм також і на медузу, тільки плаває він не в морській воді, а в підсолодженою чайному розчині.
Він є симбіозом двох різних мікроорганізмів, а саме дріжджів і оцтовокислих бактерій.
З чаю гриб забирає потрібні для росту речовини, одночасно виділяючи в рідину продукти життєдіяльності. Таким чином рідина наповнюється органічними кислотами, ферментами, вітаміном С і вітамінами групи В. Саме так купуються корисні властивості цього напою.
Як же може допомогти здоров’ю людини чайний гриб?
Через свої антибактеріальних властивостей такий настій допоможе в боротьбі із запаленням в носоглотці, а також ротової порожнини. При ангіні або фарингіті слід кожні дві-три години полоскати горло, це посприяє швидкому зняттю запалення. Гнійні рани також добре обробляти чайним грибом в цілях боротьби з інфекцією.
Цілюще настій чайного гриба сприяє зниженню холестерину в крові, здатний заспокійливо впливати на нервову систему. Застосовують його і як засіб профілактики різних шлунково-кишкових розладів. Рекомендується пити його при таких захворюваннях як коліт, гастрит, запор і дизентерія.
Народна медицина також радить застосовувати його при геморої, туберкульозі, фурункульозі і набряках. Використовують його і в якості прекрасного загальнозміцнюючий засіб, а також у косметичних цілях. Вмивання настоєм чайного гриба допомагає поліпшити еластичність шкіри і надати їй свіжість. При сухій шкірі радять використовувати п’яти-семиденний настій гриба, а при жирній – десятиденний.
Ванночки з додаванням настою у воду допоможуть при пітливості долонь або стоп. Корисно також обполоснути їм волосся після миття, додавши настій чайного гриба в попередньо прокип’ячену воду.
З’ясувавши його корисні властивості, виникає питання, де ж взяти цілющий гриб.
Як можна отримати чайний гриб?
Є декілька можливостей його отримати. Ось один з варіантів. Потрібно дві столові ложки заварки залити півтора літрами підсолодженого окропу. Після цього банку потрібно поставити вдома в місце, куди не проникають прямі сонячні промені. Приблизно через півтора тижні в рідині виникне маленький грибок, який потрібно акуратно обмити і пересадити в банку з теплим солодким чаєм. Також гриб можна придбати на спеціальних сайтах, які ними торгують.
Якщо ж ви взяли гриб, наприклад, у знайомих, то потрібно від основної маси відокремити шарувату плівку, після чого перекласти її в іншу чисту банку і залити його теплою водою. Не варто відщипувати шматочки гриба, оскільки такий метод тільки травмує його. Банку з грибом потрібно тримати добу в квартирі при кімнатній температурі.
Підгодовувати його відразу не потрібно, він повинен для початку прижитися в нових для нього умовах. Не можна накривати банку кришкою, а тільки чистою марлею. Якщо все було зроблено правильно, тоді шарувата плівка повинна осісти на дно банки.
Після доби треба вилити воду і залити гриб заздалегідь приготовленим розчином. Для цього в кип’ячену воду додають чайну заварку, після чого розводять рідина, поки вона не забарвиться у світло-жовтий колір, потім додають три столові ложки цукру. Цей рецепт розрахований на трилітрову банку. Через пару днів на поверхні повинна з’явитися безбарвна плівка, яка спочатку ледь помітна, а після починає розростатися.
Через кілька тижнів товщина плівки збільшиться до 10-12 міліметрів. Настій має протягом всього процесу культивування гриба залишатися прозорим, плівка ж повинна розшаровуватися. З часом її нижній шар потемніє і стане буро-коричневого кольору.
Через тиждень від початку вирощування гриба напій можна вважати готовим. Наливати потрібно його через марлю. Важливо регулярно підгодовувати гриб, робити це не рідше ніж раз на два-три дні. Правильний напій має бути приємного кілька кислуватого смаку і не повинен дратувати слизову оболонку рота. Якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією, просто розбавте рідина кип’яченою водою в пропорції 1:2 або більше, якщо буде потрібно.
Раз на два-три тижні слід акуратно дістати гриб і ретельно промити в прохолодній кип’яченій воді. Банку також потрібно обполоснути перед поверненням туди гриба. Розрісся гриб можна отслаивать, тільки робити це потрібно обережно. Відокремлений шар промивають і перекладають у нову банку. Після це починається нове життя цілющого чайного гриба.