Здавна у різних країнах світу людям відомі тонізуючі та цілющі властивості сквашеного молока. Найдавнішими з відомих нині кисломолочних напоїв є кумис і кефір. Перші документальні відомості про кумис знаходимо в «Історії греко-перських воєн» Геродота, написаній в 470 р. до н.е. У «Літописі Іпатіївського монастиря» 1182 р. є епізод, коли половецька варта, сп’янівши від кумису, не помітила втечі полоненого князя Ігоря Сіверського.
Батьківщиною кефіру вважається Північна Осетія. Саме жителі Кавказу змогли першими оцінити чудові цілющі властивості цього продукту. При цьому у жителів Північного Кавказу існував звичай, згідно з яким секрет приготування кефіру не можна було розголошувати іноземцям ні за яких обставин. Грибки кефірів не могли бути предметом купівлі-продажу, обміну, дарування і так далі. На порушника цього, на перший погляд, дивного звичаю чекало суворе покарання. Тому мандрівники-іноземці могли лише спробувати кефір, але не мали можливості дізнатись таємницю його приготування.
Ще в XIX столітті в аулах Дагестану можна було побачити як старанно перехожі штовхають бурдюки з молоком, що лежать на дорозі. Сонячне проміння і мікроорганізми, що збереглися в складках цих шкіряних мішків, прискорювали процес бродіння і дозрівання кефіру. Звичайно, сьогодні кисломолочні продукти отримують за іншою технологією, але, як і у давнину, своїй появі вони завдячують живим мікроорганізмам – бактеріям. Під їх дією лактоза молока частково перетворюється на молочну кислоту, етиловий спирт, а білки згущуються.
Кисломолочні напої відрізняються добрим засвоєнням білків і високою біологічною активністю. У порівнянні зі свіжим молоком вони багатші на вітаміни групи В, володіють чудовими антибактеріальними властивостями, майже не спричиняють алергічних реакцій. Один мілілітр свіжого молока містить десятки тисяч мікроорганізмів, а в такому ж об’ємі кислого молока їх не менше ста мільйонів. Розмножуючись і гинучи у величезних кількостях, вони збагачують кисломолочний продукт повноцінними білками.
Дієтологи стверджують, що для того, щоб бути здоровим, досить починати і закінчувати свій день склянкою кефіру. Якщо вірити фахівцям, то вживання цього кисломолочного напою позитивно впливає на стан всіх систем організму. За допомогою регулярного вживання кефіру можна нормалізувати мікрофлору кишечника, понизити рівень поганого холестерину в крові, а, крім того, укріпити імунітет. В додаток кефір підвищує соковиділення в шлунку й виділення панкреатичного соку в кишечнику, нормалізує роботу сечовивідної системи. У зв’язку із цим кефір рекомендується як обов’язковий компонент повноцінного харчування дітей раннього віку. Він є незамінним компонентом різноманітних дієт. А ще – результати досліджень учених свідчать про те, що кефір володіє вираженою протираковою дією.
На думку фахівців найбільш активними властивостями володіє ацидофільний кефір. Радує також те, що приготувати такий кефір можна самостійно.
Особливо кислим буває кефір домашньої закваски. В ньому багато різних кислот, багато вітамінів і інших корисних речовин. Тому, якщо ви лікуєтесь таким кефіром, пийте його через соломинку, не бовтайте по усьому роту, щоб не нашкодити зубам.