Гарбуз у нас переважно сприймають як кормову культуру. Це вельми несправедливо і щодо самого овоча, і щодо нашого здоров’я, адже гарбуз – справжня скарбниця корисних речовин. Звичайно, є різні сорти гарбуза, і не кожен вам смакуватиме. Але якщо побачите на базарі гарбуз із дуже яскравою і не дуже щільною м’якоттю, тонкою шкіркою, обов’язково купуйте, їжте і лікуйтеся.
Отже, за яких проблем зі здоров’ям допоможе гарбуз?
Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т гарбуз вважається найкращим гарніром до м’ясних та жирних страв. Цей вітамін сприяє засвоєнню важкої їжі і запобігає накопиченню жиру.
За вмістом заліза гарбуз – один із чемпіонів серед овочів. Тож ті, хто його полюбляє, мають гарний колір обличчя і бадьорий настрій. До речі, гарному кольору обличчя сприяє ще й каротин.
Високий вміст калію – ще одна перевага гарбуза, дуже цінна для сердечників. Особливо рекомендують його вживати за наявності набряків.
При захворюваннях печінки лікарі рекомендують їсти гарбуз сирим (натерти і заправити салатною заправкою) – так він ефективніше чистить жовчні протоки. Корисними будуть і каші з рисом, пшоном чи манкою.
При хворобах нирок і сечового міхура готують «молоко» із насіння гарбуза. Розтирають склянку насіння, поступово доливаючи гарячої кип’яченої води (1,5 склянки). «Молоко» випивають упродовж дня, за потреби, підсолодивши.
Свіжий сік гарбуза з медом на ніч – давній рецепт від безсоння.
Вважається, що гарбузовий сік допомагає чоловікам підтримувати сексуальний тонус. А жменя гарбузового насіння натщесерце – засіб профілактики та лікування простатиту.
Гарбузове насіння – перевірений століттями засіб вигнання глистів. Сушене насіння дають дітям для профілактики цієї проблеми.
За всіх цих шкірних проблем свіжу кашку з м’якоті гарбуза прикладають до уражених місць.