Кому корисні, а кому шкідливі фрукти…

ByOliver81

Гру 29, 2009

Взимку та на початку весни, коли організму не вистачає вітамінів, багато хто намагається їх поповнити за допомогою фруктів. Але залежно від того, які хронічні хвороби непокоять людину, можна визначити корисний чи небезпечний фрукт для організму.

     Цитрусові

     Тим, хто боїться застудитися, ці плоди особливо корисні. Вони посилять захисні сили організму, а фітонциди знищать шкідливі мікроби. У них багато вітаміну С, вміст яких майже не знижується при збереженні. Окрім того, ці фрукти допоможуть гарно виглядати. Коллаген – «зміцнювальний матеріал» для судин, шкіри, волосся, утворюється за участю аскорбінової кислоти. При хронічній втомі ці сонячні фрукти можуть замінити каву, адже вони теж тонізують. Цитрусові частково нейтралізують дію алкоголю, а під час похмілля більш ефективні, ніж розсіл. 

     При гіпертонії кальцій, який міститься у цитрусових фруктах, допоможе зменшити набряки. А деякі цитрусові навіть зменшують артеріальний тиск.     Наприклад, один апельсин на день на 20% знижує ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань, забезпечує добову норму аскорбінової кислоти, покращує обмінні процеси. 

     Грейпфрут не дає підвищуватися холестерину в крові – у ньому міститься нарінгин, який пришвидшує спалення жирів. Цей цитрус корисний під час порушення обміну речовин. А ось мандарин – швидше десерт, ніж «ліки». Вітамінів і мінеральних речовин у ньому вдвічі менше, ніж в апельсині.

     Вітамін С – провокатор для слабкої імунної системи, здатний викликати алергію. Тому цитрусові небажані під час вагітності, не можна давати їх дітям до трьох років. Великі дози цитрусових можуть викликати алергію навіть у здорової людини. Проблема може розвинутися вже після випитого літра апельсинового соку. При виразковій хворобі, гастриті з підвищеною кислотністю не варто їсти цитрусові – кислоти та ефірні олії, які у них містяться подразнюють слизові оболонки. Також вони шкодять зубній емалі, тому рот після таких фруктів бажано споліскувати.

     Банани

     У цьому фрукті є білок, який перетворюється у серотонін – гормон задоволення, тому банани й вважаються «щасливими» фруктами.

     Якщо не вистачає кальцію – три плоди банана забезпечать щоденну норму. Також містяться у цьому фрукті калій та залізо. Банани необхідно вживати при постійних стресах і активній розумовій роботі – магній і вітаміни В6, В12 підтримують нервову систему.

     Не варто вживати банани хворим на діабет, при захворюваннях підшлункової залози. Вони занадто швидко засвоюються, провокуючи викид інсуліну.   А 150 калорій такого фрукта можуть завадити стати стрункішим.

     Нашкодить фрукт і слизовій шлунка. Тому його не можна вживати тим, у кого гастрит із підвищеною кислотністю. Банан повільно перетравлюється, провокуючи закрепи. Не підійде він людям зі схильністю до варикозу, тому що згущує кров, лімфу та пришвидшує розвиток хвороби. 

     Ківі

     Ківі подібні за набором корисних речовин до цитрусових. У них також міститься вітаміни А, В, магній, калій, фолієва кислота. А коли з’їсти один плід, порції вітаміну С вистачить на два дні. Особливо корисний фрукт для тих, хто потерпає від атеросклерозу: ківі нормалізує холестерин, знижує ризик утворення тромбів. Тому їх можна сміливо споживати після надто ситного обіду замість ферментних засобів.

     Проте ківі не рекомендується їсти при хронічному запаленні жовчного міхура чи кишківника. 

     Груші та яблука

     Рідні грушки та яблука значно більше підходять нашому шлунку. Окрім того, австралійські вчені визнали яблуко найкориснішим фруктом у світі.

     Яблука та груші корисні тим, хто худне. Вони мають низьку калорійність і високий вміст поживних речовин. Пектинів і заліза більше у яблуках, фолієвої кислоти – у грушах. Обидва фрукти корисні при захворюваннях шлунка, печінки, підшлункової залози, кишківника. Яблучна кислота покращує травлення. Також вони здатні ефективно «почистити судини». Два фрукти у день знижують рівень холестерину в крові на 16%. Антиоксиданти, які містяться у яблуках, запобігають старінню організму. 

     Але не забудьте, що груші важко засвоюються, якщо їсти їх натщесерце чи запивати холодною водою. Терпкі, кислі сорти груш і яблук не підійдуть для дітей та літніх людей.