У Страсну п’ятницю печуть ПАСКУ.

До ритуалу випікання паски готуються заздалегідь. Протягом Великого посту господиня кидає по поліну на горище,щоб потім цими дровами напалити піч.Розпалюють дрова в печі і гнітять паску свяченою вербою(з минулого року) 

Цього дня господиня хвилюється особливо:
 – бажано, щоб, коли печеться паска, нікого не було в хаті, аби паску не обговорювали;
 – нічого в цей день не можна позичати;
 – не можна бути на печі (лежати),щоб паска не була горбата;
 – садовлять паску в піч з молитвою,з промовлянням”Христос воскрес”,теж саме роблять витягуючи її з печі;

Садовлячи паску, приказують: “Паска в піч,а таргани, цвіркуни та мокриці-геть із хати;
лопату, якою посадили паску в піч, з рук не випускають, одчиняють усі двері в хаті, лопатою роблять у кожному кутку хрест і знову приказують: “таргани,цвіркуни та мокриці- геть із хати”; 
основне, чого бажають, щоб діти росли пишні та здорові, як паска.
 
На Україні пасхальна традиція надзвичайно багата Лемки, наприклад, у середу несли до священика борошно і яйця, з яких пекли паску, освячували їх Частину з цих продуктів залишали на церкву І печуть лемки паску в середу чи четвер: п’ятниця вважається святим днем” 
З книги “Христос воскрес! Великдень на Україні”