Якщо ти випадково Пересолила своє фірмове блюдо, не варто опускати руки. Адже реанімувати його цілком можливо. Отже, приступимо.
1. Припустимо, ви пересолили М’ЯСО.
Швиденько додаємо прісний борошняний або масляний соус, адже він забирає сіль на себе.
А до смаженого Мяском доливаємо сметану – вона дає смачну підливу і рятує м’ясо. Але не нагрівай сметану на вогні в тому ж посуді.
Краще гаряче пересолене м’ясо перекласти в посудину з холодною сметаною і дати постояти до тих пір, поки м’ясо не охолоне. Після цього можна почати нагрівати все це на водяній бані. Це працює!
Пересолила тушковані страви. Якщо це рагу (овочеве або м’ясне, гуляш, нирки по-російськи, азу, чахохбілі, капуста), то додають дрібно нарізані і злегка пасеровані свіжі помідори, доводять до кипіння.
2. З пересоленим овочевий салат теж все просто: можна в надлишку додати несолоні інгредієнти. І порція більше і смак відмінний!
3. СУП з надлишком солі. Увага: воду не доливаємо! Це зіпсує страву ще більше! Краще досипати туди додаткову порцію локшини, рису, картоплі, або (у виняткових випадках) засипати борошна і потім освітлити бульйон збитим яєчним білком або м’ясним фаршем (відтягненням) і процідити.
4. Якщо невеликий пересіл допущений при варінні цілого КАРТОПЛІ, капуста, морква, бобові, макаронні вироби, РИСУ – продукт заливають киплячою водою, доводять до кипіння і тримають у відварі 2-3 хвилини.
5. Пересолену РИБА. Структура риби досить пухка, тому сіль швидко проникає у всю її м’якоть, так що виправити буде важко.
Рятуємо як М’ЯСО: злегка тушкуємо в прісному борошняному соусі або сметані з додаванням великої кількості пряних трав (кріп, цибуля, петрушка). Якщо риба пересолена перед паніруванням в борошні, її промивають холодною водою, перекладають на друшляк і дають воді повністю стекти.
Потім (якщо потрібно) знову рибу злегка підсолюють і панірують. Рибу, приготовлену для подачі під маринадом, пересолену перед смаженням, заливають маринадом без солі, доводять до кипіння і охолоджують прямо в маринаді. Рибу, пересолену при варінні, можна виправити так: залити киплячою водою, довести до кипіння і потримати у відварі 3-4 хвилини.
6. ОВОЧІ. Як не сумно, але страву доведеться переробити.
Якщо мова про картоплю, моркву, буряк єдиний вихід – перетерти їх в пюре, змішавши з рівною кількістю пюре з несолоних коренеплодів. Або ж додати в солоне пюре борошна, сметани, жирів, яєць (краще одного збитого білка).
7. Пересолену ГРИБИ,. У пересоленние гриби додають борошно, рис, картопляне пюре, сметану, цибулю залежно від ступеня пересолу.
Іноді додають нову порцію грибів, що також допомагає зменшити пересіл. Але в цьому випадку страва виходить строкатим за смаком.
Прісні гриби не можуть відтягнути, сіль із пересолених грибів – для цього потрібні крохмалисті, обволікаючі речовини або прісно-кисле рідкувате середу, здатна розчиняти сіль вже після її вбирання в інший продукт. Тому за відсутності сметани пересоленние гриби можна виправити невеликою кількістю води, підкисленою лимоном.