1. Зелень і овочі не можна замочувати на тривалий час – достатньо промити під струменем води.
2. Після протирання через сито або подрібнення на тертці не можна залишати продукти на повітрі або в теплі – так вони ще швидше зіпсуються, краще відразу перекласти в посуд для готування (тільки не алюмінієву або мідну, ці речовини надто активні).
3. Краща посуд для готування їжі – каструлі під тиском.
4. Додавання розпушувача тіста, питної соди, амонію та інших добавок сприяє знищенню вітамінів, не кажучи вже про те, що деякі смакові добавки просто шкідливі для здоров’я.
5. Додавання дріжджів збагачує їжу вітамінами групи В.
6. Вакуумне приготування консервів більшою мірою дозволяє зберегти корисні речовини (якщо порівнювати з іншими консервами). Звичайно, влітку краще їсти свіжі продукти, залишивши консерви до зими.
7. Один з найдавніших видів обробки їжі – запікання – найбільш корисний. На поверхні продукту з’являється скоринка, яка не дозволяє витікати соку, продукт залишається більш соковитим і корисним. Але якщо продукт, наприклад, м’ясо, покласти в духовку вологим, то скоринка утворюється повільніше і сік витікає.
8. Обсмажування на решітці – корисніше, особливо для людей, яким не рекомендується жирна їжа.
9. Для приготування більш корисної їжі замість обсмажування можна припускати продукти в невеликій кількості молока, бульйону або вершків у закритому посуді. За приготуванням таких страв треба постійно наглядати, час від часу перевертати і поливати рідиною, що скупчилася на дні посуду. Все це робиться при помірній температурі.
10. Один з найбільш корисних способів обробки їжі – гасіння. Тут важливу роль для пом’якшення продуктів грає пар, який виникає при випаровуванні води з продуктів і води в посуді. Тому вода (бульйон) не повинна закривати шматки їжі «з головою». Втопити їжу – не найкращий спосіб її приготування.