Корисна порада: як зберігати продукти

Петрушка на зиму:
У свіжому, сушеному або солоному вигляді петрушка підійде для будь-яких страв. Що б засушити: її потрібно добре промити, дрібненько порізати і сушити на повітрі без потрапляння прямих сонячних променів. Для засолювання – петрушку вимити, висушити, порізати, змішати з сіллю, викласти в чисто вимиту, суху банку і закрити поліетиленовою кришкою. Зберігати в холодильнику або підвалі.

Зелень:
Будь-яку зелень вимити, дрібно порізати, перемішати з сіллю (на 1 кг зелені 250 г солі), щільно укласти в скляні сухі банки, присипати шаром солі (в палець завтовшки), накрити папером, обв’язати ниткою і прибрати в холодильник або льох.

Часник:
Опустити на кілька секунд у розтоплений парафін, дати обсохнути, скласти в капронову панчоху і підвісити.

Цибуля:
Найкраще зберігати у вінках.

Рослинна олія:
Дати олії гарненько відстоятися, перелити в інший посуд, додати на кожен літр по 1 ч. ложці солі і дрібно роздробленого зерну квасолі. Зберігати в темному, прохолодному місці.

М’ясо:
Залишиться свіжим близько 5 днів, якщо його вимити, висушити, скласти в емальовану каструлю, залити кислим молоком, зверху накрити тарілкою, придавити пресом і поставити в темне, холодне місце.

Молоко:
Не скисне, якщо в нього покласти лист хрону. Ще один спосіб – посуд з молоком накрити кришкою, поставити в каструлю наповнену водою, накинути зверху рушник. Його кінці опустити у воду.

Риба:
Свіжу рибу обернути кропивою і покласти в темне, прохолодне місце.

Лимони:
Можна зберегти на протязі декількох тижнів, якщо покласти їх у банки з холодною водою і поставити в холодильник або темне, прохолодне місце.

Томатна паста:
Зберігати в скляному посуді в прохолодному місці. Щоб на поверхні не з’являлася цвіль, зверху пасту потрібно засипати сіллю і залити тоненьким шаром рослинного масла.

Солоні огірки:
У відкритій банці з солоними огірками не з’явиться цвіль, якщо додати мішечки з сухою гірчицею або натертий на крупній тертці хрін.

Свіжі огірки:
Зеленні огірки можна зберегти свіжими протягом кілька днів, якщо тримати їх на три чверті в холодній воді, хвостиками вниз. Воду потрібно міняти щодня.

Груші:
Укласти в ящики, пересипати сухим річковим піском, щоб фрукти не торкалися одне одного. Коли ящик заповниться доверху, закрити його і зберігати в сухому, прохолодному місці.

Апельсини:
Збережуться місяць-півтора. Для цього їх потрібно витерти насухо, обернути в пергаментний папір і прибрати в холодильник або темне, прохолодне місце. Перебирати раз на тиждень.