Часник – різновид цибулі, вирощувати його можна як озимим, так і ярових способом.
Часник світлолюбний, віддає перевагу відкритим, сухі, сонячні грядки.
Часник добре росте на суглинних грунтах, багатих органікою, з рН 6,5-7,0. Кислі грунти потрібно вапнувати.
При нестачі вологи перо часнику набуває сизувато-білий відтінок, його кінчик перегинається. При надлишку вологи перо стає блідо-зеленим.
Після посадки його поливають 1 раз на тиждень у травні-червні (5-10 л на 1 м ²), у липні поливи скорочують, тому що йде дозрівання цибулин, але якщо посуха, поливи допустимі, щоб не допускати в’янення.
Підготовка до посадки
Підготовку грядки для посадки озимого часнику починають у серпні (за 1-1,5 місяців до посадки). На 1 м ² суглинної грунту вносять по 1 відру органічних добрив, по 1 столової ложки суперфосфату і сульфату калію, грядку известкуют і перекопують на глибину 18-20 см. Після цього грядку розрівнюють і проливають розчином мідного купоросу (1 ст. Ложку на 10 л води ) з розрахунку 1 л розчину на 1 м ² грядки. Грядку накривають плівкою до посадки часнику.
Зубки часнику перед посадкою сортують за розміром і замочують у розчині кухонної солі (3 ст. Ложки солі на 5 л води) протягом 2 хвилин. Потім зубки поміщають на 1 хвилину в розчин мідного купоросу (1 ч. ложка купоросу на 10 л води), після чого їх промивають водою і висаджують на грядки.
Не завжди економічно вигідно вирощувати часник із зубків, тому заздалегідь примічають кращі рослини, на яких спеціально залишають стрілки з суцвіттями, після того, як на них лопне “обгортка” і цибулинки придбають характерний колір, рослина повністю висмикують з грунту і підсушують. Перед посівом відбирають самі великі здорові цибулинки, підсушують і висаджують їх на грядки.
Добрива вносять під осінню перекопування (на 1 м ²): 3 кг органіки (компост, перегній), по 1 столовій ложці суперфосфату, нітрофоски, деревної золи. Навесні підготовлену грядку вирівнюють, проливають розчином мідного купоросу (1 столову ложку на 10 л води), витрата рідини – 2 л на 1 м ², накривають грядку чорною плівкою на 2-3 дні.
Якщо наростання листя йде повільно, часник можна підгодувати: на 10 л води 1 склянку коров’яку або пташиного посліду, 1 столову ложку сечовини. Витрата розчину – 3 л на 1 м ².
Через 15 днів підгодівлю можна повторити.
Третю підгодівлю проводять, коли цибулини стануть розміром з волоський горіх.
Хороші попередники для часнику сидерати, гарбузове, капусти, боби, горох.
Погані попередники Попередниками не можуть бути цибуля, часник, огірок, морква.
Термін посадки часнику Озимий часник садять за 35-45 днів до морозів (20 вересня – 10 жовтня). За цей час зубки повинні вкоренитися, але не висунути стрілки. Цибулинки-бульбочки часнику садять в ті ж терміни.
Схема посадки часнику Схема посадки озимого часнику з цибулин-бульбочек – 2х10 см.
Схема посадки озимого часнику із зубків – 7х25 см.
Для посадки озимого часнику можна використовувати свіжі зубки або цибулини-бульбочки.
Якщо озимий часник вирощують з бульбочек – глибина закладення цибулинок – 2-3 см. Грядку можна мульчувати.
Зубки часнику закладають в грунт на глибину 6-8 см (від поверхні грунту до верхньої частини зубки має бути 4-5 см).
Коли перо досягне висоти 15 см можна провести профілактичну обробку проти грибних захворювань: у 10 л води розводять 1 чайну ложку мідного купоросу і 1 столову ложку рідкого мила. Розчином обприскують листя (0,5 л на 1 м ²).
Хвороби та шкідники часнику: шейковая гниль, несправжня борошниста роса, іржа лука, чорна цвіль, фузаріоз, стеблова нематода, цибульна муха.
Багато рослин у спільних посадках в змозі самі подбати про своїх сусідів і захистити їх.
Догляд за часником полягає в своєчасних поливах, прополка. Грядки з часником рихлять раз на 2 тижні на глибину 3 см.
Сорти озимого часнику: Грибовський 60, Грибовський ювілейний, Даниловський місцевий, Комсомолець, Відрадненський, Порецький місцевий.
Часник готовий до прибирання, коли припинилося утворення нових пір’я, коли перо полягло, а головки сформувалися й набули характерну забарвлення. Забирають часник з середини серпня до першої декади вересня. Якщо з прибиранням спізнитися, часник відновить зростання, розпадеться на часточки і стане непридатний для зберігання.