Старий і надійний спосіб, яким користувалися ще наші прабабусі.
Необхідна велика каструля для банок і менша для кришок.
Наливають чисту воду у каструлю і ставлять на плиту. Зверху на каструлю кладуть металеве сито або грати із духовки, або будь-який інший обмежувач для банки, щоб вона не потрапила в каструлю. На нього ставлять банки догори дном. Якщо конструкція дозволяє можна ставити одночасно декілька банок. Вода закипає і обдає парою тару, стерилізація відбувається протягом 15 хвилин, поки краплі пари що осіли на банку не почнуть стікати.
Після цього банки можна виставити, не перевертаючи, на чисту тканину (наприклад, рушник без ворсу або іншу чисту і гладку тканину), пропрасовану із двох боків. Так можна зробити кілька партій банок. Зберігати банки можна протягом 2 днів, але не перевертати і не торкатися горлечка банки, щоб не занести ті самі організми, яких ми позбулися.
Кришки кип’ятять безпосередньо перед закривання і просто у воді близько 15 хвилин.