Турка повинна бути конусоподібної форми. При цьому, чим більше різниця між діаметром днища і горлечка, тим краще – тверді частинки кавові, піднімаючись вгору при закипання, вдаряються об стінки і осідають, повністю віддаючи свій аромат і ефірні масла в напій. Цьому сприяє і піна, яка закупорює шийку турки як пробка
Чим товщі дно і стінки турки, тим краще, оскільки тим рівномірніше відбувається нагрівання, і всі частинки меленої кави розігріваються рівномірно, зберігаючи всі ті якості, за які ми цінуємо цей підбадьорливий і ароматний напій.
Від обсягу турки смакові якості звареного в ній напою зовсім не залежать. У цьому разі керуйтеся тільки тією кількістю кави, який вам необхідно варити. Якщо ви п’єте його вдвох на сніданок, то і вибирайте турку об’ємом 250-300 мл.
Матеріал, з якого виготовлена турка, повинен відрізнятися високою теплопровідністю для більш рівномірного нагрівання при варінні. З металів при виготовленні турків найчастіше використовують мідь і бронзу, які зсередини покривають харчовим оловом щоб уникнути харчового отруєння. Непоганим буде вибір керамічної турки з глазурованої внутрішньою поверхнею. Це потрібно для того, щоб кава не проникав у пори глини, з якої зроблена турка, щоб вона не вбирала і не «запам’ятовувала» аромат різних сортів кави.
При виборі турки також зверніть увагу на її ручку, вона повинна бути довгою і бути виготовлена з матеріалу низької теплопровідності, зазвичай для цього використовують дерево. Краще, якщо ручка буде кріпитися на металевому стрижні, тоді вона не буде відділятися від турки навіть якщо дерево розсохнеться.